Rijwiel Hulpmotor Club Nederland

RHC

 

Dit is een nieuws pagina.

RHC Nieuws!


Terug naar overzicht

19-12-2017

Milieuzone Brom en snorfietsen Amsterdam

Milieuzone brom- en snorfietsen
Vanaf 1 januari 2018 geldt in Amsterdam een milieuzone voor brom- en snorfietsen. Hebt u een brom- of snorfiets met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2010 of ouder, dan mag deze vanaf 1 januari 2018 niet meer in de bebouwde kom rijden. Lees verder voor meer informatie over boetes, ontheffingen en de aparte voorwaarden voor gehandicapten.

Voor wie en waar Uitgeklapt
Vanaf 1 januari 2018 gaat de milieuzone gelden voor brom- en snorfietsen. Het gaat om 2-takt en 4-takt brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 1 januari 2011.

Datum eerste toelating (DET)
U kunt via de website van de RDW de DET van uw brom- of snorfiets vinden. Onder de rubriek ‘Vervaldata en historie’ staat de datum eerste toelating. Dat is de datum waarop een voertuig voor het eerst een kenteken heeft gekregen.

Bebouwde kom
De milieuzone brom- en snorfiets geldt in de hele bebouwde kom. De dorpen in landelijk Noord (Durgerdam, Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp) vallen niet binnen de zone. Op amsterdam.nl/parkeren en verkeer staat een kaart van de milieuzone. U kunt hier kijken of uw voertuig straks de milieuzone in mag.

Waarschuwingsperiode
De milieuzone gaat in op 1 januari 2018. Tot 1 mei geldt er een waarschuwingsperiode. Vanaf 1 mei kunt u een boete krijgen.

Besluit bekijken en bezwaar maken
De milieuzone voor brom- en snorfietsen is vastgelegd in een verkeersbesluit. Dit besluit is op 13 juni genomen en is daarna gepubliceerd in de Staatscourant. Het is niet meer mogelijk om bezwaar te maken. Dat kon tot 29 juli 2017. Voor sommige voertuigen kunt u een ontheffing krijgen voor de milieuzone. Met een ontheffing mag het voertuig toch in de milieuzone rijden. Een ontheffing aanvragen kan officieel vanaf 1 januari 2018.

Nu alvast weten waar u aan toe bent?
Wilt u nu alvast weten of u in aanmerking komt voor een ontheffing, dan kunt u uw aanvraag alvast laten beoordelen met dit formulier. Mail het formulier naar ontheffingmilieuzone@amsterdam.nl. Wij maken dan een inschatting of u de ontheffing wel of niet kunt krijgen. Als het antwoord ja is, dan kunt u de inschatting vanaf 1 januari 2018 laten omzetten in een officiële ontheffing. U krijgt hier een automatische herinnering over. U hebt dan de keus om een officiële toetsing aan te vragen. U betaalt daarvoor legeskosten. De legeskosten staan hieronder.

ontheffing voor 4-taktbromfietsen en -snorfietsen € 15,-
ontheffing voor gehandicapten gratis
ontheffing voor brom/snorfietsen waarbij een schonere motor is ingebouwd € 105,-
ontheffing voor oldtimers € 10,-
ontheffing op grond van hardheidsclausule brom- en snorfietsen (zie hieronder) € 70,-

(DET)
U kunt via de website van de RDW de DET van uw brom- of snorfiets vinden. Onder de rubriek 'Vervaldata en historie' staat de datum eerste toelating. Dat is de datum waarop een voertuig voor het eerst een kenteken heeft gekregen.
Bovenstaande is terug te vinden op de site van de Gemeente AmsterdamTerug naar overzicht


E-mail
Info